Hoe werkt een waterontharder?

Veel huishoudelijke apparaten waar water in gebruikt wordt hebben veel last van hard water. Het spoelen met azijn verhelpt de kalkaanslag, maar kalk zal daarna toch weer gaan afzetten in het apparaat. Op de lange termijn zal het apparaat hierdoor sneller slijten.

Kalk is een veel voorkomend probleem

Als u een waterontharder gebruikt werken uw huishoudapparaten dus voortaan met zacht water. De levensduur kan door het gebruik van een waterontharder met wel 30% worden verlengd. Deze voordelen gelden niet alleen voor apparatuur maar ook voor kleding en textiel. De kleur van de kleding blijft veel langer mooi, omdat er in het zachte water niet langer kalk zit. 

Hoe werkt het precies?

In leidingwater zitten zouten, ook wel ionen genoemd. Twee van deze zouten, calcium en magnesium, veroorzaken kalkvorming. Een waterontharder haalt deze twee ionen eruit. Daarom wordt een waterontharder ook wel een ionenwisselaar genoemd. 

Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het is niets meer dan een cilinder gevuld met harsbolletjes. Deze harsbolletjes zijn geladen met natrium-ionen. Als het water door de wisselaar stroomt, wisselt het calcium en magnesium voor natrium. Natrium is een natuurproduct dat het water geen bijsmaak geeft. 

Hoe werkt een waterontharder - AAWATERHet water dat vervolgens uit de waterontharder stroomt, bevat dus geen kalkvormende ionen meer. Het water in uw leidingen is zacht, kalkvrij water.

Regenereren

Als de harsbolletjes verzadigd zijn met calcium en magnesium, moeten ze gespoeld worden. Regenereren heet dat. Tijdens dit proces spoelt er zout water door de ionenwisselaar, waardoor de harsbolletjes weer geladen worden met natrium. Dit natuurlijke en schone spoelwater gaat via een afvoer naar het riool. 

Tijdens het spoelen verbruikt een waterontharder een kleine hoeveelheid zout. Van dat spoelen merkt u niets. Dat gaat automatisch en de watervoorziening blijft in stand. 

Zo werkt een waterontharder dus!

Bekijk alle voordelen 

De kenmerken van de waterontharders van AAWATER 

  • Degelijke apparatuur met bewezen kwaliteit 
  • Efficiënte waterontharder die weinig zout en water verbruikt tijdens regeneratie 
  • Automatische spoeling tijdens vakanties waardoor groei van micro-organismen wordt voorkomen 
  • Geïnstalleerd door ervaren medewerkers die streven naar een hoge klanttevredenheid