Koud water koud en warm water warm

Spoelen en temperatuurmeten is belangrijk. Legionella groeit bij een temperatuur tussen de 25°C en 50°C. Bij voorkeur in stilstaand water. Zeker wanneer er langer dan een week stilstand of onvoldoende doorstroming is. Om Legionella dus geen kans te geven is het daarom belangrijk dat het koude water koud blijft en het warme water warm. Wekelijks spoelen wordt daarom aangeraden. Ook is het meten van de temperatuur absoluut nodig.

Spoelen en temperatuurmeten van weinig gebruikte tappunten 

Wanneer tappunten lang niet gebruikt zijn kan opwarming van koud water ontstaan. Al kan dit ook ontstaan wanneer de omgevingstemperatuur te hoog is. Daarnaast wordt het aangeraden om alle niet gebruikte tappunten minimaal wekelijks te spoelen.  

Tappunten die niet wekelijks in gebruik zijn nemen wij op in de spoellijst van het Legionellabeheersplan. Deze tappunten dienen wekelijks gespoeld te worden.  

Veel gestelde vraag aan ons. Hoelang moeten we spoelen? Het antwoord is: totdat de toevoerleiding ververst is. De beste manier om dit te meten is door de temperatuur van het spoelwater te meten. Als deze stabiel laag is. Ofwel net zo koud als het inkomende water bij de watermeter, is er voldoende lang gespoeld.Spoelen en Temperatuurmeten AAWATER

Temperatuurmetingen 

Bij een aantal punten in het leidingsysteem dienen maandelijks de koud- en warmwatertemperatuur te worden gemeten en geregistreerd. Dit om aan te tonen dat het koude water koud is en het warme water warm genoeg is.  

In ons beheersplan staat de werkwijze uitgebreid beschreven. Ter illustratie met duidelijke foto’s. Bovendien hoe er gespoeld en temperatuur gemeten moet worden.

Sowieso nemen wij deze werkzaamheden met u door als we het Legionella beheersplan opleveren en bespreken. Heeft u daarna nog vragen over het spoelen van tappunten of het meten van temperaturen? Bel ons. Daar zijn we voor! 

Heeft u een geschikte thermometer nodig voor de temperatuurmetingen? Kijk eens in onze webshop! 

Advies nodig? Neem contact met ons op

Waarom kiezen voor AAWATER?

  • Een no-nonsense bedrijf dat klanten op een kraakheldere manier adviseert en met praktische oplossingen komt.
  • Geen verkopers of accountmanagers, alleen vakmensen die al meer dan 10 jaar ervaring in hun vakgebied hebben.
  • Laagdrempelig zonder overbodige overhead. Daarom hebben wij geen receptie: bel direct de adviseur.