FacebookTwitterLinkedInGoogle PlusYou Tube

Waterontharder

Een waterontharder haalt alle kalkvormende delen (calcium en magnesium-ionen) uit het water en ruilt deze om voor natrium. Deze techniek bestaat al vele jaren en geeft (in tegenstelling tot sommige andere onthardingstechnieken) een meetbare verbetering van de waterkwaliteit. 

U zoekt de beste waterontharder voor het voorkomen van kalkneerslag, maar weet niet welke keuzes er zijn en welke waterontharder het beste past bij uw situatie? Hieronder geven we een aantal antwoorden op die vragen.clack ontharder

Waterhardheid
De hardheid van ons drinkwater varieert per locatie. In Nederland is de waterhardheid gemiddeld tussen de 8 en 14°dH. Wilt u weten hoe hard uw water is? Klik dan hier.
 
Voordelen van een waterontharder
Door het water te ontharden wordt vorming van kalkneerslag voorkomen. In onthard water lost zeep makkelijker op, blijven boilers, cv-ketels en geisers schoon en hoeven douches en sanitair minder vaak en minder intensief schoongemaakt te worden.

Cabinet of industrieel

De enkele ontharder (één harsfles) is leverbaar in cabinet (hierbij staat de harsfles in het zoutvat) of als duo-block (harsfles en zoutvat apart). De cabinet ontharder is zeer geschikt voor privé gebruik; lekker compact. 

Keuze tussen een enkele of dubbele waterontharder
Gebruikt u per dag meer dan 14 uur aan een stuk continue water? Dan adviseren wij een dubbele waterontharder aan te schaffen. Hiermee heeft u 24 uur per dag de beschikking over onthard water. Voor prive gebruik is een enkele ontharder vrijwel altijd voldoende. De ontharder kan zo ingesteld worden dat deze 's nachts regenereert. 

Overzicht standaard ontharders

Inhoud Capaciteit             Type     Merk besturingskop
liters hars        liter per uur   Cabinet        Enkel        Dubbel         
5 200 C05     Fleck
8 320 C08      Fleck
10 400 C10      Clack
14 560 C14      Clack
18 720 C18      Clack
20 800    E20  D20 Clack
22 880 C22     Clack
25 1000 C25      Clack
30 1200 C30      Clack
40 1600   E40 D40  Clack
60 2400   E60 D60 Clack
80 3200   E80 D80 Clack
100 4000   E100 D100 Clack
120 4800   E120 D120 Clack

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze ontharders worden standaard geleverd met een bypass handel. Hiermee kan de ontharder tijdens bijvoorbeeld onderhoud makkelijk afgesloten worden.

 clack bypass

Waterhardheid en resthardheid

Water dat via de hars behandeld is, heeft een hardheid van 0°dH. Dit kan soms te laag zijn. Een te lage hardheid kan schade toebrengen aan bepaalde keuken apparratuur, de cv-installatie en productieprocessen en voor drinkwater geldt dat de waterhardheid niet lager dan 5,6°dH mag zijn. Er moet dan niet-onthard water bijgemengd worden. Dit kan via een bijmengventiel. Deze zit standaard op onze waterontharders. De resthardheid is instelbaar van 0°dH tot de lokale waterhardheid.

De grootte van de waterontharder hangt ook af van de benodigde hardheid van het water.

Voorbeeld:

  • het inkomend water heeft een hardheid van 10°dH
  • de resthardheid moet 5°dH zijn
  • de capaciteit moet 400 liter per uur zijn

Uitwerking: 
De resthardheid is 50% van de inkomende hardheid, dus de waterstroom door de ontharder moet 50% van het totaal zijn. Dit betekent dat een ontharder met 5 liter hars (200 liter per uur door de ontharder) groot genoeg is. 

Besturing
Al onze ontharders worden geleverd met een digitaal gestuurde besturingskop. Deze besturing regelt zelf wanneer de regeneratie plaats moet vinden waardoor u het meest efficiënt omgaat met uw ontharderzout. Voor de kleinste units werken wij met Fleck besturing, voor de grotere ontharderes met Clack. Beide zijn van hoge kwaliteit en bieden een lange levensduur.

Meer informatie over onze ontharders

Meer info over ontharders         Meer info over ons aanbod ontharders
Open onze brocure [pdf]                Ga naar de webshop
U kunt uiteraard ook altijd even contact met ons opnemen per mail of telefoon. Onze gegevens vindt u hier.