Het behandelen van water in Nederland

Het leidingwater dat u gebruikt bevat enkele natuurlijke mineralen zoals chloriden, sulfaat, natrium, kalium. Het bevat ook metalen zoals koper, ijzer, seleen en chroom. De hoeveelheid van deze mineralen en metalen hangt af van het pompstation waar uw water gewonnen wordt. Het water uit de kustregio verschilt bijvoorbeeld in hardheid ten opzichte van het water uit de hoge zandgronden (Veluwe).

Het water dat in Nederland uit de kraan komt behoort kwalitatief tot de beste ter wereld. Nederlands kraanwater is zonder risico te drinken en bovendien erg gezond. Maar dat wil niet zeggen dat dit water overal geschikt voor is. Drinkwater is bijvoorbeeld corrosief bij gebruik in stoomketels. Veroorzaakt kalkproblemen in boilers en is een bron voor microbiologische vervuiling in onder onder andere koeltorens. 

Leidingwater heeft extra behandeling nodig

Het leidingwater heeft dus een extra behandeling nodig voordat u het voor andere doeleinden kunt gebruiken. Zonder waterbehandeling roesten stoomketels, verkalken boilers en is er risico op legionella in koeltorens. Het leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties, maar het levert ook veel technische storingen op. Maar ook verkort het de levensduur van een (kostbare) installatie. Onbehandeld water kan, kortom, schadelijke effecten hebben. 

Waterbehandeling kan op verschillende manieren

Wat het beste is, hangt af van uw specifieke situatie. In grote lijnen zijn er drie manieren om water te behandelen. Deze drie zijn: 

  1. Als eerste aanpak bij de bron. Door de vervuilende c.q. schadelijke stoffen uit het water te halen. Door middel van apparatuur wordt het water zo behandeld dat het voldoet aan gestelde eisen voor een bepaald systeem. De volgende apparatuur wordt toegepast:
  • waterontharders; 
  • reverse osmose; 
  • filtratie; 
  • desinfectie.
  1. Als tweede aanpak in het systeem om het schadelijke effect te verminderen. Dit is een chemische waterbehandeling. Het is vrijwel altijd gericht op het verminderen van de schadelijke effecten die al in de installatie aanwezig zijn. Deze chemische waterbehandeling is te verdelen in:
  • zuurstofbinders; 
  • corrosie-beschermers; 
  • biocides; 
  • stabilisatoren.
  1. Als derde aanpak achteraf om de schadelijke gevolgen te verwijderen, oftewel: reiniging. Als er toch vervuiling is opgetreden, zal het systeem gereinigd moeten worden. Dit kan thermisch of chemisch. Uiteraard is het noodzaak deze laatste stap te voorkomen. Maar mocht het nodig zijn, hebben wij de kennis, ervaring en de mensen in huis om een reiniging volledig te verzorgen.

Advies nodig?

Door onze jarenlange ervaring met het Legionellaveilig aanleggen van waterinstallaties zijn wij in staat om goede en betaalbare oplossingen te bieden. Wanneer u advies wilt over waterbehandeling, neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Waarom kiezen voor AAWATER?

  • Een no-nonsense bedrijf dat klanten op een kraakheldere manier adviseert en met praktische oplossingen komt.
  • Geen verkopers of accountmanagers, alleen vakmensen die al meer dan 10 jaar ervaring in hun vakgebied hebben.
  • Laagdrempelig zonder overbodige overhead. Daarom hebben wij geen receptie: bel direct de adviseur.